La Teta vás pozýva na malý kulinársky objav: bezlepkové trubičky, ktoré vám pripomenú klasické chrumkavé rolky z detstva, len bez pšenice. Ľahké cesto, ktoré sa krásne tvaruje, a lahodná náplň – to vš...
Novinky
Novinky
Veľká laskonka ako zákusok, minilaskonky pokojne ako vianočné pečivo. La Teta tentokrát zvolila klasickú veľkosť a dve príchute – parížsky krém a klasiku, maslový krém s kokosom. Z uvedeného množstva ...
Kokosky patria medzi tie najvďačnejšie dobroty. Sú rýchlo hotové, voňavé a s úplne neodolateľnou kombináciou chrumkavého povrchu a mäkkého stredu. Vyskúšajte tento bezlepkový recept od La Tety aj vy! ...
Na Vianoce nesmie v žiadnej domácnosti chýbať vianočné pečivo – a to ani u celiatikov! Preto vám prinášame recept na lepené orechové rožteky od food bloggerky La Tety. Sú krehké, jemne nasladlé a plné...
Čokoláda a arašidové maslo sú dvojica, ktorá nikdy nesklame. V týchto košíčkoch sa spája hutná sladkosť čokolády s jemne slaným krémom vo vnútri a vzniká tak dezert, ktorý poteší milovníkov kontrastný...
Food bloggerka La Teta prináša recept na žemle, ktoré ukazujú, že aj bezlepkové pečenie môže byť jednoduché a hravé. Cesto sa pripravuje večer, cez noc odpočíva a na druhý deň sa z neho dajú vykrojiť najrôznejšie tvary – od klasických koliesok po hravé variácie s vykrojeným stredom. Výsledok? Jemne chrumkavé, voňavé žemle, ktoré si najlepšie vychutnáte ešte teplé, len tak alebo s obľúbenou nátierkou.
Ingrediencie na štyri žemle:
- 150 g múky Schaer Mix B
- 100 g polohrubej ryžovej múky Adveni
- 220 ml vody
- balíček sušeného droždia Noli
- lyžička soli
- 20 g oleja
- lyžička ryžového sirupu
- lyžička kypriaceho prášku
Postup:
Možno použiť aj čerstvé droždie, ale potom už nedávam kypriaci prášok. So sušeným mi prídu lepšie.
Všetko okrem oleja zmiešame v mise mixérom s hnetacím hákom a necháme cca 45 minút odpočívať. Potom mixérom zapracujeme olej, rozdelíme cesto na štyri rovnaké bochníky, ktoré ak veľmi lepia, trochu prepracujeme na pomúčenej pracovnej doske. Z každého bochníka vyvaľkáme prameň, ktorý zapletieme do žemle (na internete určite nájdete video – hľadajte žemle z jedného prameňa) a necháme cca 15 minút na plechu mierne nakysnúť. Potrieme vodou a posypeme makom.
Pečieme v parnej rúre približne 20 minút pri 240 stupňoch a potom stiahneme na 180 a dopekáme do požadovanej farby.
Ak nemáte parnú rúru, je možné na dno rúry naliať hneď na začiatku hrnček vody, prípadne použiť plech.
Food bloggerka La Teta má slabosť pre jednoduché bezlepkové recepty – a maslové sušienky sú presne ten prípad. Stačí pár základných surovín, chvíľka práce a v rúre sa vám rozvonia sladká klasika, ktorá poteší deti aj dospelých. Môžete ich nechať obyčajné, alebo sa pohrať s tvarmi a vykrajovačkami podľa nálady. Výsledok je krehký, voňavý a nebezpečne rýchlo mizne z taniera.
Ingrediencie:
- 100 g povoleného masla
- 180 g múky Schar mix Bread
- 60 g sypkého sladidla
- 1 žĺtok
- pár kvapiek vanilkovej esencie
Postup:
- Všetky ingrediencie spojte do hladkého cesta.
- Oddeľujte časti po 17 g, z ktorých formujte guľôčky a ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Každú guľôčku opatrne sploštite paličkou na mäso.
- Pečte pri 190 stupňoch, kým okraje sušienok nezačnú chytať ružovkastú farbu.
- Nechajte na plechu úplne vychladnúť a až potom so sušienkami manipulujte.
Hledáte tip na nedělní oběd? Co takhle klasickou sekanou. Připravte si jí v bezlepkové verzi. Sekanou teoreticky nemusíte zahušťovat ničím. Pokud ale chcete dosáhnout lepší konzistence a chcete, aby s...
Tyto domácí bezlepkové tagliatelle jsou skvělým příkladem, že i bez klasické pšeničné mouky lze vytvořit lahodné těstoviny s dokonalou texturou. Speciální bezlepková směs na přípravu těstovin a domácí...
Hledáte zdravější variantu sladké pochoutky? A ještě k tomu bezlepkové? Dopřejte si jednoduchou snídani nebo svačinku ve formě mrkvových bezlepkových muffinů. Navíc jsou úžasně jednoduché, díky jablku, mrkvi a jogurtu krásně šťavnaté a navíc si dopřejete i porci vlákniny. Hotové je máte za chviličku a určitě si pochutnáte.
Co budete potřebovat:
- 4 mrkve
- 1 malé jablko
- ½ hrnku rozinek
- ½ hrnku ořechů
- 2 hrnky bezlepkové mouky (jáhlová, pohanková, rýžová, možno kombinovat)
- 1 sáček prášku do pečiva
- sáček vanilkového cukru
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 lžíce medu
- 1 hrnek rostlinného oleje
- ½ lžičky skořice
- 3 vejce
- 1/3 hrnku jogurtu nebo tvarohu
Postup:
1. Mrkev a jablko nastrouháme najemno. Přendáme do mísy a slijeme přebytečnou šťávu. Přidáme veškeré ostatní suroviny a důkladně promícháme. Těsto postupně nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na muffiny.
2. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C cca 40-45 minut dokud nejsou muffiny zcela propečené. Upečené muffiny necháme vychladnout a vyjmeme z formy. Podáváme posypané moučkovým cukrem, případně dozdobené plátky mrkví.
Užijte si bezlepkové muffiny bez výčitek. Muffiny jsou ideálním dezertem, u kterého můžete využít prakticky jakoukoliv kombinaci bezlepkových mouk. Přizpůsobit si je tak můžete dle své chuti!