Novinky

Novinky

Pravidelne pre vás pripravujeme články na tému bezlepkového stravovania a zdravých alternatív. Prečítajte si rady a tipy pre celiakov, kde píšeme o príspevkoch z poisťovne alebo si zistite informácie o zložení bezlepkového jedálnička. Máme pre vás tiež množstvo slaných a sladkých bezlepkových receptov 🍰

La Teta: Bezlepkové trubičky

La Teta vás pozýva na malý kulinársky objav: bezlepkové trubičky, ktoré vám pripomenú klasické chrumkavé rolky z detstva, len bez pšenice. Ľahké cesto, ktoré sa krásne tvaruje, a lahodná náplň – to vš...

La Teta: Bezlepkové laskonky

Veľká laskonka ako zákusok, minilaskonky pokojne ako vianočné pečivo. La Teta tentokrát zvolila klasickú veľkosť a dve príchute – parížsky krém a klasiku, maslový krém s kokosom. Z uvedeného množstva ...

La Teta: Bezlepkové kokosky

Kokosky patria medzi tie najvďačnejšie dobroty. Sú rýchlo hotové, voňavé a s úplne neodolateľnou kombináciou chrumkavého povrchu a mäkkého stredu. Vyskúšajte tento bezlepkový recept od La Tety aj vy! ...

La Teta: Bezlepkové orechové rožky

Na Vianoce nesmie v žiadnej domácnosti chýbať vianočné pečivo – a to ani u celiatikov! Preto vám prinášame recept na lepené orechové rožteky od food bloggerky La Tety. Sú krehké, jemne nasladlé a plné...

La Teta: Bezlepkové čokoládové košíčky

Čokoláda a arašidové maslo sú dvojica, ktorá nikdy nesklame. V týchto košíčkoch sa spája hutná sladkosť čokolády s jemne slaným krémom vo vnútri a vzniká tak dezert, ktorý poteší milovníkov kontrastný...

La Teta: Bezlepkové žemle

Food bloggerka La Teta prináša recept na žemle, ktoré ukazujú, že aj bezlepkové pečenie môže byť jednoduché a hravé. Cesto sa pripravuje večer, cez noc odpočíva a na druhý deň sa z neho dajú vykrojiť najrôznejšie tvary – od klasických koliesok po hravé variácie s vykrojeným stredom. Výsledok? Jemne chrumkavé, voňavé žemle, ktoré si najlepšie vychutnáte ešte teplé, len tak alebo s obľúbenou nátierkou.

bezlepkové žemle

Ingrediencie na štyri žemle:

Postup:

Možno použiť aj čerstvé droždie, ale potom už nedávam kypriaci prášok. So sušeným mi prídu lepšie.

Všetko okrem oleja zmiešame v mise mixérom s hnetacím hákom a necháme cca 45 minút odpočívať. Potom mixérom zapracujeme olej, rozdelíme cesto na štyri rovnaké bochníky, ktoré ak veľmi lepia, trochu prepracujeme na pomúčenej pracovnej doske. Z každého bochníka vyvaľkáme prameň, ktorý zapletieme do žemle (na internete určite nájdete video – hľadajte žemle z jedného prameňa) a necháme cca 15 minút na plechu mierne nakysnúť. Potrieme vodou a posypeme makom.

Pečieme v parnej rúre približne 20 minút pri 240 stupňoch a potom stiahneme na 180 a dopekáme do požadovanej farby.

Ak nemáte parnú rúru, je možné na dno rúry naliať hneď na začiatku hrnček vody, prípadne použiť plech.

La Teta: Bezlepkové máslové sušenky

Food bloggerka La Teta má slabosť pre jednoduché bezlepkové recepty – a maslové sušienky sú presne ten prípad. Stačí pár základných surovín, chvíľka práce a v rúre sa vám rozvonia sladká klasika, ktorá poteší deti aj dospelých. Môžete ich nechať obyčajné, alebo sa pohrať s tvarmi a vykrajovačkami podľa nálady. Výsledok je krehký, voňavý a nebezpečne rýchlo mizne z taniera.

Bezlepkové maslové sušienky

Ingrediencie:

 

Postup:

  1. Všetky ingrediencie spojte do hladkého cesta.
  2. Oddeľujte časti po 17 g, z ktorých formujte guľôčky a ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  3. Každú guľôčku opatrne sploštite paličkou na mäso.
  4. Pečte pri 190 stupňoch, kým okraje sušienok nezačnú chytať ružovkastú farbu.
  5. Nechajte na plechu úplne vychladnúť a až potom so sušienkami manipulujte.
Bezlepková sekaná

Hledáte tip na nedělní oběd? Co takhle klasickou sekanou. Připravte si jí v bezlepkové verzi. Sekanou teoreticky nemusíte zahušťovat ničím. Pokud ale chcete dosáhnout lepší konzistence a chcete, aby s...

Bezlepkové těstoviny

Tyto domácí bezlepkové tagliatelle jsou skvělým příkladem, že i bez klasické pšeničné mouky lze vytvořit lahodné těstoviny s dokonalou texturou. Speciální bezlepková směs na přípravu těstovin a domácí...

Bezlepkové mrkvové muffiny

Hledáte zdravější variantu sladké pochoutky? A ještě k tomu bezlepkové? Dopřejte si jednoduchou snídani nebo svačinku ve formě mrkvových bezlepkových muffinů. Navíc jsou úžasně jednoduché, díky jablku, mrkvi a jogurtu krásně šťavnaté a navíc si dopřejete i porci vlákniny. Hotové je máte za chviličku a určitě si pochutnáte.

Co budete potřebovat:

 

 

Postup:

1. Mrkev a jablko nastrouháme najemno. Přendáme do mísy a slijeme přebytečnou šťávu. Přidáme veškeré ostatní suroviny a důkladně promícháme. Těsto postupně nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na muffiny.

2. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C cca 40-45 minut dokud nejsou muffiny zcela propečené. Upečené muffiny necháme vychladnout a vyjmeme z formy. Podáváme posypané moučkovým cukrem, případně dozdobené plátky mrkví.

 

Užijte si bezlepkové muffiny bez výčitek. Muffiny jsou ideálním dezertem, u kterého můžete využít prakticky jakoukoliv kombinaci bezlepkových mouk. Přizpůsobit si je tak můžete dle své chuti!

Popup
Sleva až 15 % na bezlepkové hotovky

Jednoduchá snídaně nebo svačina na cesty? Sleva až 20 % na bezlepkové kaše a sušené ovoce! Jen tento týden 🧡