Domáci bezlepkový chlieb je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú alternatívu k tradičným chlebom, ale nechcú sa vzdať chuti ani kvality. Upečte si tento domáci bezlepkový chlieb s chrumkavou kôrkou na povrchu a mäkkým vnútrom. Teraz môžete mať čerstvé pečivo na stole každý deň!
Čo budete potrebovať:
- 400 g bezlepkovej múky Schär Dunkel Rustico
- 100 g pohánkovej múky (alebo inej bezlepkovej)
- 9 g soli
- 50 ml rastlinného oleja
- 10 g sušeného droždia
- 450 ml vlažnej vody
- hrsť semienok (napr. slnečnicových)
- 1 lyžička rasce

Postup:
1. Do misy nasypeme oba druhy múky, pridáme soľ, olej, droždie, vodu, semienka a rascu. Vypracujeme kompaktné hladké cesto. Ak sa cesto príliš lepí, prisypte trochu múky. Potom ho vložíme do pomúčenej ošatky alebo misy na kysnutie a necháme prikryté utierkou kysnúť 60 minút.

2. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Kým cesto vykysne, nahrejeme v rúre nádobu, v ktorej budeme chlieb piecť. Keď je nádoba predhriata, opatrne do nej vyklopíme pripravený chlieb.

3. Formu s chlebom prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a pečieme asi 40 minút. Potom pokrievku zložíme a dopekáme približne 15 minút dozlatista. Po upečení chlieb vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.

Chlieb si môžete pripraviť čisto z hotovej bezlepkovej zmesi alebo ju obohatiť o ďalšiu jednozložkovú múku. Experimentujte tiež s rôznymi druhmi semienok, orechov, sezamu či vločiek. Môžete ich pridať do cesta aj použiť ako posyp.
