Mnohí si Vianoce bez lineckých koláčikov ani nevedia predstaviť. Toto obľúbené cukrovie sa skladá z jemného, krehkého cesta doplneného červeným ovocným džemom, ktorý mu dodáva šťavnatosť a jemnú kyslosť. Tradične sa vykrajuje do koliesok alebo rôznych tvarov podľa fantázie. A dobrá správa – linecké si bez problémov môžete dopriať aj v bezlepkovej verzii! 🎄

-
Suroviny:
-
150 g masla
-
120 g práškového cukru + na posypanie
-
2 lyžičky vanilkového cukru
-
1 vajce
-
70 g mandľovej múky
-
250 g bezlepkovej múky
-
ovocný džem podľa chuti
-
Postup:
- Maslo vyšľaháme s oboma druhmi cukru do peny. Postupne po jednom zašľaháme vajce. Pomaly prisypávame preosiatu mandľovú aj bezlepkovú múku a vypracujeme kompaktné cesto. Uložíme ho aspoň na 60 minút do chladu, ideálne cez noc.



- Z odležaného cesta vyvaľkáme plát hrubý asi 2 mm a vykrajujeme požadované tvary. Do polovice tvarov môžeme vykrojiť malé koliesko alebo srdiečko uprostred. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v predhriatej rúre pri 180 °C dozlatista, približne 8 minút.
- Necháme vychladnúť a potom zlepíme džemom. Nakoniec môžeme pocukrovať a uložiť do chladu.


Linecké aj ďalšie dezerty si jednoducho pripravíte aj z hotových bezlepkových zmesí – chutia rovnako výborne!
Pre všetkých, ktorí sa chystajú na vianočné pečenie, sme pripravili množstvo receptov na bezlepkové vianočné pečivo, ktoré si nesmiete nechať ujsť! Na našom blogu nájdete recepty napríklad na bezlepkové trubičky, vanilkové rožteky aj vianočku a množstvo ďalších gluten free dobrôt.
