Omamná vôňa vanilkových rožtekov a krehké, jemné cesto s vlašskými orechmi – to je klasika, ktorá na vianočnom stole jednoducho nesmie chýbať. Vykúzlia tú pravú sviatočnú atmosféru a budete mať čo robiť, aby vydržali až do Vianoc!

Čo budete potrebovať:
-
200 g bezlepkovej múky
-
50 g práškového cukru
-
160 g masla
-
1 žĺtok
-
60 g vlašských orechov
-
práškový cukor na obaľovanie
-
vanilkový cukor na obaľovanie

Postup:
1. Bezlepkovú múku preosejeme do misy spolu s práškovým cukrom. Pridáme zmäknuté maslo a žĺtok. Vlašské orechy pomelieme najemno a prisypeme k zmesi. Vypracujeme hladké cesto, ktoré uložíme do chladu do druhého dňa.

2. Z odleželého cesta na druhý deň tvarujeme jednotlivé rožteky. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C približne 10 minút, kým jemne nezružovejú. Ešte teplé rožteky opatrne zložíme z plechu a obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru. Potom ich necháme v chlade rozležať.
Rožteky môžete podľa chuti namočiť do čokolády a posypať orechmi alebo mandľovou múkou. Ak si chcete prípravu uľahčiť, môžete použiť aj hotovú bezlepkovú zmes na rožteky.
