Poznáte lahodnejší, krémovejší a obľúbenejší dezert než je cheesecake? Delikátny koláč pripravený z krémového syra a maslových sušienok?
Cheesecake má dlhú históriu, ktorá siaha až do starovekého Grécka. Prvé zmienky pochádzajú z obdobia okolo roku 230 n. l. Cheesecake v modernej podobe, ako ho poznáme dnes, začal vznikať v 18. storočí, keď sa na jeho prípravu začali používať mäkšie a krémovejšie druhy syra. Najväčšiu popularitu získal v USA v 19. storočí po rozšírení krémového syra.
Receptov a obmien tohto dezertu existuje naozaj veľa. Pripraviť si ho môžete z krémového syra, mascarpone, ricotty, tvarohu alebo lučiny. Samozrejme, môžete ich aj rôzne kombinovať.

Čo budete potrebovať:
Na cheesecake:
- 500 g bezlepkových maslových sušienok
- 200 g zmäknutého masla
- 700 g krémového syra (Philadelphia, mascarpone…)
- 200 g práškového cukru
- 1 sáčok vanilkového cukru
- 250 g kyslej smotany
- šťava z dvoch citrónov
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- citrónová kôra
- 4 vajcia
Na kandizované citróny:
- 4 BIO citróny
- 200 g kryštálového cukru
- 120 ml vody

1. Maslové sušienky vložíme do misy a rozdrvíme ich najemno. Pridáme zmäknuté maslo a spracujeme na kompaktnú hmotu. Formu na tortu s priemerom 25 cm vyložíme papierom na pečenie, boky formy vymastíme maslom a na dno natlačíme sušienkovú zmes. Korpus pečieme 10 minút v predhriatej rúre pri 180 °C a necháme vychladnúť.

2. Medzitým si pripravíme krém. Syr zmiešame s mascarpone, pridáme oba druhy cukru a vyšľaháme. Potom primiešame kyslú smotanu, citrónovú šťavu, kôru a postupne aj vajcia.

3. Pripravený krém nalejeme do formy so sušienkovým korpusom a necháme 5 minút odstáť. Následne pečieme, ideálne v parnom programe (alebo vložíme do rúry aj nádobu s vodou spolu s cheesecakom), pri 180 °C 10 minút, potom znížime teplotu na 160 °C a dopekáme približne 40 minút. Počas pečenia rúru neotvárame.

4. Vodu s cukrom privedieme v hrnci do varu. Potom pridáme na plátky nakrájané citróny a na miernom ohni varíme približne 50 minút, kým nevznikne sirup. Plátky citrónov následne rozložíme na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Sirup zlejeme do misky.

5. Hotový cheesecake by mal byť tuhý po okrajoch a mať želé konzistenciu v strede. Upečený koláč necháme v rúre chladnúť pri pootvorených dvierkach asi 120 minút. Následne vychladený cheesecake ozdobíme kandizovanými citrónmi, prikryjeme a necháme v chladničke odpočívať, najlepšie cez noc. Podávame preliaty citrónovým sirupom.
Cheesecake si môžete jednoducho pripraviť aj z hotovej bezlepkovej zmesi na cheesecake. Stačí pridať pár surovín a vychutnať si lahodný koláč.
