Hľadáte tip na bezlepkový slávnostný dezert pre niekoho s celiakiou – alebo si chcete dopriať niečo ľahké, nadýchané a zároveň úplne bez mlieka a vajec? Tento bezlepkovú a vegánskú višňovú tortu od La Tety vás nadchne svojou jemnosťou a sviežou chuťou ovocia. Je ideálny pre vegánov aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu. 🌿

Suroviny na formu s priemerom 18 cm:
Korpus:
- 60 g mandľovej múky
- 40 g pohánkovej múky Adveni (ak nemáte radi pohánku, použite 100 g mandľovej)
- 100 g polohrubej ryžovej múky Adveni
- 170 g bezlepkovej zmesi Schär Mix B
- 250 g kokosového jogurtu
- 180 g mletého kokosového cukru
- 1 ½ bezlepkového prášku do pečiva
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžica jablčného octu
- šťava z polovice citróna
- 50 g kakaa
- 100 ml vody
- 50 ml oleja
- 50 g roztopenej horkej čokolády
Postup:
V mise premiešajte všetky suché suroviny, pridajte tekuté, jogurt a mixérom vyšľahajte do hladkého cesta. Nakoniec primiešajte vychladnutú roztopenú čokoládu. Cesto vlejte do formy vymazanej olejom a vysypanej ryžovou múkou.
Pečte približne 50 minút pri 180 °C. Korpus je hotový, keď po vpichnutí špajdle vyjde suchá. Nechajte úplne vychladnúť a potom ho prekrojte na dve polovice – hornú časť zarovnajte.
Spodný korpus dôkladne natrite višňovým džemom.
Krém:
Vyšľahajte kokosovú šľahačku (je už sladená, ale podľa chuti ju môžete ešte dosladiť) a pridajte ztužovač. Polovicu krému naneste na višňový džem a dajte vychladiť aspoň na 2 hodiny. Zvyšok krému nechajte v chladničke. Potom položte druhú polovicu korpusu, jemne pritlačte a celý tort potrite zvyšnou šľahačkou.
Vrchnú časť posypte strúhanou čokoládou a dozdobte zvyšným krémom podľa fantázie.
Tip: Pred podávaním nechajte tort niekoľko hodín odležať v chladničke – chute sa krásne prepoja a výsledok bude dokonale vláčny. 🎂💚
