Tento recept pochádza od blogerky La Teta, ktorá dobre vie, že kombinácia sliviek, maku a tvarohu je jednoducho nesmrteľná. Ak ste ju ešte neskúsili, pustite sa do nej – verte, že neklame, keď hovorí, že je úžasná.
Aký robot použiť na bezlepkové kysnuté cesto? Odpoveď vás možno prekvapí: žiadny nepotrebujete. Stačí ručný mixér s hnetacími hákmi. Bezlepkové cesto netreba dlho spracovávať – „vytĺkať lepok“ z neho aj tak nemožno, takže sa tým zbytočne nezdržujte. Pri kysnutí nesledujte čas, ale oči. Bezlepkové cesto má vlastnú hlavu, a preto je najlepšie čakať, kým cesto zdvojnásobí objem, a v tej chvíli pokračovať. Prekysnuté cesto väčšinou končí v koši – v rúre z neho totiž už nič dobré nevznikne.
Recept je vhodný na menší plech s veľkosťou cca 20 × 30 cm.
CESTO
-
200 g múky Schär Mix Bread
-
40 g sypkého sladidla
-
100 ml 40 % smotany na šľahanie
-
10 g čerstvého droždia
-
100 ml mlieka
-
1 žĺtok
V troch troche mlieka rozdrvte droždie, pridajte lyžicu cukru a nechajte vzísť kvások.
Potom pridajte ostatné ingrediencie a vypracujte hladké cesto. Zakryte ho potravinovou fóliou a nechajte zdvojnásobiť objem.
Na pomúčenej ploche cesto krátko prepracujte, vyvaľkajte do veľkosti plechu a vytiahnite okraje.
NÁPLŇ
-
2 polotučné tvarohy v alobale
-
sladidlo podľa chuti
-
100 ml mlieka
-
hrsť mletého maku (kľudne viac)
-
nakrájané slivky
Tvaroh oslaďte, prešľahajte s mliekom a vmiešajte mak. Náplň rovnomerne rozotrite na cesto. Na tvarohovú vrstvu poukladajte slivky reznou stranou nahor a všetko posypte posýpkou.

Hľadáte aj ďalšie bezlepkové recepty? Na našom webe pre vás máme množstvo bezlepkových receptov na slané jedlá, ako aj torty, dezerty a vianočné pečenie. Stačí si vybrať ten svoj!
