Aj vy milujete vôňu čerstvo upečeného perníka, ktorá sa line z rúry? Vráťte sa s nami do detstva a pripravte si lahodný, vláčny a voňavý bezlepkový perník s čokoládovou polevou, orieškami a kokosom.

Čo budete potrebovať:
Na cesto:
- 100 g nasekaných orieškov
- 100 g kandizovaného ovocia alebo hrozienok
- 250 g bezlepkovej zmesi Mantler
- 100 g cukru
- 150 ml mlieka
- 100 ml rastlinného oleja + trochu na vymastenie formy
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do perníka
- 2 lyžice perníkového korenia
- 2 lyžice rumu
- kokos na posypanie a vysypanie formy
Na polevu:
- 1 tabuľka čokolády na varenie
- trochu mlieka
- 1 lyžica rumu

Postup:
- Formu (cca 25 × 15 cm) si vymastíme olejom a vysypeme kokosom. Oriešky nasekáme a kandizované ovocie alebo hrozienky nakrájame nadrobno.
- Do misy preosejeme bezlepkovú zmes Mantler, pridáme oba druhy cukru, mlieko, olej, vajcia, prášok do perníka, perníkové korenie, rum a polovicu orieškov. Všetko dôkladne vyšľaháme do hladkého cesta a nakoniec primiešame zvyšné oriešky a ovocie.


- Hotové cesto nalejeme do formy a pečieme v predhriatej rúre pri 170 °C približne 40 minút.

- Po upečení necháme perník vychladnúť. Medzitým si pripravíme polevu – do kastrólika dáme čokoládu, lyžicu rumu a trochu mlieka. Na miernom ohni alebo vo vodnom kúpeli čokoládu rozpustíme, aby vznikla hladká poleva. Tú nalejeme na perník, rovnomerne rozotrieme a posypeme kokosom.



