Bezlepkové rožky nie sú len náhradou za tie klasické. Sú dôkazom, že aj bez lepku sa dá pripraviť pečivo, ktoré je nadýchané a plné chuti. Či už ste celiatik, alebo len hľadáte zdravšiu alternatívu, tieto rožky sú presne to, čo potrebujete pre voňavé ráno alebo dokonalú desiatu.
Čo budete potrebovať:
- 400 ml vody + na potretie
- 2 lyžičky cukru
- 11 g sušeného droždia
- 500 g bezlepkovej múky Schär Mix B Bread
- 2 lyžičky soli
- 40 ml rastlinného oleja

Postup:
1. Do hrnčeka nalejeme 50 ml vlažnej vody, rozmiešame v nej lyžičku cukru a nasypeme droždie. Dobre premiešame a necháme na teplom mieste asi 10 minút, kým kvások zdvojnásobí svoj objem. Do misy preosejeme múku, premiešame ju so soľou, pridáme hotový kvások a jemne premiešame.

2. Prilejeme olej, zvyšok vody a pridáme aj druhú lyžičku cukru. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste približne 40 minút kysnúť, kým sa objem zdvojnásobí. Potom ho ešte raz ručne premiesime a rozdelíme na 7–10 rovnako veľkých kúskov podľa požadovanej veľkosti rožkov.

3. Každý kúsok vyvaľkáme do tvaru trojuholníka a zrolujeme od najširšej strany po najužšiu, aby vznikol tvar rožka. Rožky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie špičkou dole, aby sa nerozvinuli, a necháme ich ešte asi 15 minút podkysnúť.

4. Medzitým si predhrejeme rúru na 200 °C a na jej dno vložíme malý kastrólik s vodou, aby sa rožky pri pečení naparili (alebo využite parnú funkciu rúry, ak ju máte). Pred pečením rožky potrieme tenkou vrstvou vody a môžeme ich posypať makom, soľou, ľanovými semienkami či iným posypom podľa chuti. Pečieme asi 30 minút dozlatista. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke a podávame.
Užite si omamnú vôňu čerstvo upečeného pečiva. Rožky môžete ozvláštniť rôznymi posypmi alebo vyskúšať aj iné tvary – napríklad žemličky. Vždy si na nich určite pochutíte.

