Zemiakové placky patria medzi najobľúbenejšie jedlá slovenskej kuchyne. Sú chrumkavé, voňavé po majoránke a cesnaku a plné chuti. Skvele sa hodia ako hlavné jedlo, príloha alebo rýchla desiata. Pripravili sme pre vás jednoduchý recept na bezlepkové zemiakové placky, ktoré si zachovávajú všetky typické vlastnosti tradičných zemiakových placiek.
Čo budete potrebovať:
- 750 g zemiakov typu C
- 50 ml mlieka
- 100 g bezlepkovej zmesi Jizerky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica majoránky
- 1 lyžička soli
- rastlinný olej na vyprážanie

Postup:
1. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle do misy. Necháme chvíľu odstáť a vytlačíme prebytočnú vodu, ktorú zlejeme. Prilejeme horúce mlieko a prisypeme Jizerku. Dochutíme nastrúhaným cesnakom, majoránkou, ktorú rozmrvíme medzi prstami, a soľou. Cesto dôkladne premiešame. Mali by sme získať mierne tekutejšie zemiakové cestíčko.

2. Jednotlivé placky smažíme na vrstve rozohriateho oleja na strednej teplote z oboch strán dozlatista. Stačia približne 3 minúty z každej strany. Zemiakové placky sa snažíme smažiť čo najtenšie, aby sa v strede dobre prepiekli a po okrajoch boli pekne chrumkavé. Podávame ešte teplé napríklad so zakysanou smotanou.

3. Ak by ste chceli do placiek pridať viac bielkovín, zaexperimentujte napríklad so strukovinovými múkami a použite ich na zahustenie cesta. A o niečo výživnejšie jedlo je na svete. Rovnako môžete experimentovať aj s korením.

