Vianoce bez vianočky? To si snáď ani nemožno predstaviť! Pripravte si skvelú bezlepkovú vianočku podľa nášho receptu. Vianočku môžete klasicky zapliesť, alebo si prácu trochu uľahčiť a upiecť ju priamo vo forme.

Suroviny na prípravu receptu:
Na kvások:
Na cesto:
-
150 ml mlieka
-
2 vajcia
-
120 g cukru
-
20 g vanilkového cukru
-
kôra z jedného citróna
-
125 g masla + na vymastenie
-
300 g bezlepkovej múky (napr. Jizerky) + na vysypanie
-
4 g soli
Postup:
1. Suroviny na kvások zmiešame dokopy a prikryté necháme kysnúť v chladničke cez noc. Na druhý deň ku kvásku prilejeme mlieko, pridáme vajcia, oba druhy cukru, citrónovú kôru a zmäknuté maslo a premiešame. Do cesta potom prisypeme múku, soľ, hrozienka a mandle a spracujeme do hladkého cesta.

2. Cesto opäť necháme kysnúť cez noc v chlade. Potom ho prenesieme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy na vianočku. Necháme ešte asi 4 hodiny dokysnúť v teple. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C približne hodinu, kým nezíska zlatistú farbu.

Na pečenie vianočky môžete použiť aj hotové bezlepkové zmesi na kysnuté cesto alebo priamo na vianočku. Do zmesi môžete pridať aj časť jednodruhovej bezlepkovej múky.
.
