Doprajte si dokonalé bezlepkové domáce noky. Sú pomerne jednoduché na prípravu, jemné a nadýchané. Hodia sa ako samostatné jedlo aj ako príloha k omáčkam, mäsu alebo zelenine. Hotové noky si môžete pripraviť aj do zásoby a následne ich zamraziť. Uvarte si ich k vášmu obľúbenému jedlu alebo sa nechajte inšpirovať naším receptom na bezlepkové noky s orieškovým maslom, šalviou a parmezánom. Z bezlepkovej zmesi Adveni sa vám vždy podaria.
Čo budete potrebovať:
- 500 g zemiakov typu C
- 130 g bezlepkovej zmesi Adveni Pasta & gnocchi + na posypanie
- 1 vajce
- 30 g parmezánu
- 2 lyžičky soli
Na dokončenie:
- 150 g masla (alebo 120 g prepusteného masla – ghí)
- 2 strúčiky cesnaku
- parmezán
- čerstvá šalvia
- vlašské orechy

Postup:
1. Zemiaky umyjeme a varíme v šupke v osolenej vriacej vode domäkka, približne 20 minút. Potom ich scedíme a necháme mierne vychladnúť. Ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle do misy. K zemiakom pridáme nastrúhaný parmezán, preosiatu bezlepkovú zmes na prípravu nokov, vajce a soľ. Cesto dôkladne spracujeme na kompaktné, hutné cesto asi 10 minút – ručne alebo v kuchynskom robote.

2. Z hotového cesta vždy odtrhneme kúsok a na posypanej ploche vyvaľkáme dlaňami tenký valček. Nožom ho nakrájame na malé rovnomerné kúsky – noky, ktoré tiež jemne poprášime zmesou. Noky môžeme nechať takto alebo im pomocou vidličky vytvoriť typický ryhovaný vzor. Varíme ich vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich scedíme a odložíme bokom.

3. Medzitým si pripravíme orieškové maslo so šalviou. Do kastrólika pridáme maslo a zahrievame ho, kým sa úplne neroztopí. Potom ho na miernom ohni ohrievame ešte asi 5 minút, kým nezačne hnednúť a získať orieškovú vôňu. V tejto fáze je maslo náchylné na spálenie, preto ho neustále miešame. Ak používame klasické maslo, priebežne zbierame bielkovinu, ktorá sa oddelí, aby nám zostal čistý tuk (prepustené maslo).
4. Ak použijete ghí, ktoré už neobsahuje vodu ani bielkoviny, tento krok môžete vynechať. Ku koncu varenia pridáme do masla strúčiky cesnaku a lístky šalvie. Krátko opečieme, vyberieme a maslo odložíme bokom. Prípadne kastrólik zospodu zľahka ochladíme, aby sa maslo nepripálilo. Hotové noky opečieme na panvici dozlatista. Podávame preliate orieškovým maslom, posypané lístkami šalvie, parmezánom a vlašskými orechmi.

V jesennej sezóne budú noky výborne chutiť aj vtedy, ak časť zemiakov nahradíte upečenou tekvicou. Pridať môžete napríklad aj kuracie mäso a špenát alebo ľahkú syrovú omáčku. Noky sú skutočne variabilné a dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov. Zo zmesi Adveni si môžete pripraviť aj vynikajúce domáce cestoviny.
