Vafle sú univerzálne a hlavne jednoduché jedlo, ktoré si môžete pripraviť nasladko aj naslano. Môžete ich využiť ako rýchle raňajky alebo delikátny dezert. Podľa nášho receptu si pripravte klasické sladké a hlavne bezlepkové vafle.
Náš tip: Nevlastníte vaflovač? Nezúfajte! Ak ho bežne nevyužívate a chcete si vafle dopriať len raz za čas, môžete si zaobstarať silikónovú formu, ktorá je skladná a stojí len pár eur.

Čo budete potrebovať:
- 200 g bezlepkovej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 sáčok vanilkového cukru
- 50 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 150 g bieleho jogurtu, aspoň 3,5 % tuku
- 20 ml rastlinného oleja
- 170 ml mlieka
- štipka soli
Na dokončenie:
- biely jogurt / tvaroh / šľahačka
- čerstvé ovocie

Postup:
- V mise zmiešame múku spolu s kypriacim práškom a oboma druhmi cukru. Bielky oddelíme od žĺtkov. Bielky vyšľaháme do tuha a žĺtky vymiešame s jogurtom a olejom. Pomaly, za stáleho šľahania, prilievame mlieko.

- Nakoniec vmiešame aj sypkú zmes a pridáme štipku soli. Do kompaktného cesta opatrne primiešame sneh. Hotové cesto ihneď nalejeme do pripravených formičiek (alebo priamo do vaflovača) a vložíme do vyhriatej rúry.

- Pečieme pri 180 °C do zlatista, približne 15 minút. Necháme vychladnúť, vyklopíme a podávame napríklad s jogurtom, malinovým rozvarom a čerstvými malinami. Pred podávaním môžeme pocukrovať.
Nebojte sa experimentovať a vyskúšajte napríklad aj slané vafle s krémovým syrom, vajíčkami, avokádom a paradajkami.
Radi by ste ušetrili čas? Skúste už hotové vafle. Aj tie kúpite u nás v e-shope – samozrejme 100 % bez lepku.
