Banánový chlebík sa teší veľkej obľube po celom svete, kde je známy najmä ako banana bread. Je cenený predovšetkým pre svoju vláčnosť, bohatú banánovú chuť, jemnú textúru a jednoduchú prípravu. Ak máte prebytok banánov, banánový chlebík je skvelou voľbou, ako ich zužitkovať. Recept zvládnu aj úplní začiatočníci, no chuťou poteší aj náročných gurmánov.

Čo budete potrebovať:
- 100 g roztopeného masla + na vymastenie formy
- 3 vajcia
- 50 ml mlieka
- 3 banány + 1 na ozdobu navrch
- štipka soli
- 30–40 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 220 g bezlepkovej múky (napr. Jizerka)
- 1 sáčok bezlepkového kypriaceho prášku do perníka
- čokoláda na varenie (čokoládové kúsky)
.
.
- Do väčšej misy pridáme roztopené maslo, vajcia, mlieko, roztlačené banány, soľ a oba druhy cukru. Dôkladne všetko premiešame. Do druhej misy preosejeme múku, zmiešame ju s kypriacim práškom a spojíme s banánovou zmesou. Cesto môžeme jemne prešľahať. Nakoniec pridáme nasekanú čokoládu.



- Formu na chlebík vymastíme maslom. Nalejeme pripravené cesto a na vrch položíme pozdĺžne rozkrojený banán. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C približne 60 minút. Po upečení necháme chlebík vychladnúť, vyklopíme z formy a podávame.




Banánový chlebík môžete upiecť aj z prezretých banánov, ktoré by ste inak už nevyužili. V takom prípade len znížte množstvo cukru. Ak použijete menej zrelé banány, môžete naopak trochu cukru pridať.
