Mazanec bez lepku je ideálny pre oslavu Veľkej noci alebo kedykoľvek, keď si chcete pochutiť na kúsku tradičného sviatočného pečiva. Vychutnajte si ho posypaný plátkami mandlí, s kúskom masla a šálkou dobrej kávy.

Čo budete potrebovať:
- 3 g droždia – môžete použiť aj sušené
- 500 g Doves Farm samokypriacej zmesi
- 100 g kryštálového cukru
- 250 ml mlieka
- štipka soli
- 2 vajcia + žĺtok na potretie
- 2 lyžice rumu
- citrónová kôra
- hrsť hrozienok
- 200 g plnotučného tvarohu
- 100 g masla
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- plátky mandlí na posypanie

Postup:
- V mise si zmiešame droždie s dvomi lyžicami múky, cukru a 100 ml mlieka. Necháme na teplom mieste vykysnúť kvások. Do druhej misy pridáme preosiatu múku, zvyšok cukru a mlieka, soľ, vajcia, rum, citrónovú kôru, hrozienka, tvaroh a na kúsky nakrájané zmäknuté maslo.


- Na záver pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho pod utierkou kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnutý mazanec narežeme, potrieme žĺtkom a posypeme mandľovými plátkami. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 40 minút.

Chcete si pečenie uľahčiť? Využiť môžete aj hotové bezlepkové zmesi na mazanec a iné sladké pečivo.

