Klasickú bublaninu určite poznáte v rôznych podobách. Môžete ju upiecť z treného, piškótového alebo liateho cesta, ktoré je o niečo mäkšie a šťavnatejšie. Liata bublanina je pôvodný tradičný recept, ktorý sa kedysi pripravoval najčastejšie s čerešňami. Skúste tradičnú liatu bublaninu ako my – s jahodami alebo akýmkoľvek iným ovocím.
Čo budete potrebovať?
- 3 vajcia
- 150 g Jizerky + na vysypanie
- 50 g kryštálového cukru
- 250 ml plnotučného mlieka
- štipka soli
- 20 g masla
- 250 g ovocia
- práškový cukor na posypanie

Postup:
1) Vajcia rozklepneme do misy a rozšľaháme. Pridáme soľ, mlieko, múku a cukor a vymiešame hladké redšie cesto, konzistenciou podobné palacinkovému. Necháme 5 minút odpočívať.

2) Plech s rozmerom 20 × 25 cm vymastíme kúskom masla a vysypeme Jizerkou. Odležané cesto nalejeme do plechu. Na povrch striedavo poukladáme celé a rozpolené jahody (alebo iné ovocie) a pridáme plátky zvyšného masla.



3) Pečieme v predhriatej rúre pri 200 °C približne 30 minút – do zlatista a kým koláč nenafúkne. Vychladnutú bublaninu môžeme posypať práškovým cukrom a podávame.


Experimentovať môžete aj s rôznymi druhmi bezlepkových múk. Použite sezónne ovocie alebo ovocie zo záhradky a za pár minút máte na stole fantastický koláč.
