Čerstvo nastrúhané jabĺčka, voňavá škorica a krehké jemné cesto – to je typický štrúdľ, ako ho poznáme.
Upečte si ho aj v bezlepkovej verzii. Ak neobľubujete ovocné múčniky, môžete štrúdľ naplniť tvarohom, makom, lekvárom alebo ho pripraviť naslano – napríklad so špenátom, kapustou či údeným mäsom. My sme zvolili recept na klasický jablkový.

Čo budete potrebovať:
Na cesto:
- 600 g zmesi Mantler
- 2 kelímky nátierkového masla
- 1 vajce
- 1 žĺtok na potretie cesta
- 50 g masla
- 50 ml mlieka
Náplň:
- 4–6 ošúpaných jabĺk
- šťava z citróna
- 1 sáčok škoricového cukru
- hrozienka
- orechy
- práškový cukor na posypanie

Postup:
- V mise zmiešame zmes Mantler, nátierkové maslo, vajce, maslo a mlieko a vypracujeme hladké cesto. Uložíme ho do chladničky aspoň na 60 minút, ideálne cez noc.


- Medzitým si pripravíme plnku. Jabĺčka ošúpeme, nastrúhame alebo nakrájame na kúsky a pridáme škoricový cukor a citrónovú šťavu.

- Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske alebo na papieri na pečenie na čo najtenší plát (prípadne na dva menšie). Jabĺčka zbavíme prebytočnej šťavy, rozložíme ich na cesto a posypeme hrozienkami a nasekanými orechmi.


- Štrúdľ opatrne zarolujeme, na viacerých miestach popicháme vidličkou, aby mohla unikať para, a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri 170 °C asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.


