Tento koláč môžete upiecť aj pri slávnostnejších príležitostiach. Zároveň je veľmi jednoduchý na prípravu a budete ho mať hotový za chvíľku. Jemný piškótový korpus, ktorý sa spája s lahodnou nadýchanou šľahačkou – dokonalá kombinácia. Koláču navyše dodáva sviežosť citrónová kôra a výrazné mätové pesto.
Na cesto:
- 4 vajcia
- 1 štipka soli
- 1 dcl horúcej vody
- 1 dcl rastlinného oleja + na vymastenie formy
- 250 g bezlepkovej múky Mantler
- 200 g kryštálového cukru + na vysypanie formy
- ½ sáčku kypriaceho prášku do pečiva
Na dokončenie:
- 400 ml smotany na šľahanie
- 4 lyžice práškového cukru
- 400 g jahôd
- citrónová kôra
Na mätové pesto:
- lístky mäty
- 1 lyžička kryštálového cukru
- trochu vody

1) Najskôr oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme do peny a postupne po štyroch dávkach zašľahávame horúcu vodu a olej.

2) K žĺtkovej zmesi postupne prisypávame preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a stále miešame. Nakoniec jemne primiešame vyšľahaný sneh. Cesto nalejeme do olejom vymastenej a cukrom vysypanej formy. Pečieme v predhriatej rúre pri 170 °C približne 30 minút.

3) Smotanu s cukrom vyšľaháme dotuha a rozotrieme ju na vychladený korpus. Ozdobíme kúskami jahôd, mätou, citrónovou kôrou a mätovým pestom, ktoré si pripravíme z lístkov mäty, cukru a trochy vody – najlepšie rozdrvením v mažiariku na hladkú pastu.




Nebojte sa obmeniť druh ovocia – jahody môžete podľa sezóny nahradiť figami, ríbezľami, marhuľami alebo čučoriedkami. Ak máte radi šľahačkové dezerty, určite si pochutíte aj na machovej roláde alebo na krtkovom torte.
