Kto by nemal rád vláčne a nadýchané lievance. Rýchle a vďačné raňajky, dezert alebo olovrant. Pripravte si ich pre seba alebo pre deti v bezlepkovej verzii s jednoduchou džemovou omáčkou, kyslou smotanou a ovocím.
Čo budete potrebovať:
Suroviny:
- 500 g bezlepkovej zmesi Jizerka
- 550 ml plnotučného mlieka
- 1 vajce
- 2 lyžice kryštálového cukru
- ½ sáčku kypriaceho prášku
- rastlinný olej na vyprážanie
- škoricový cukor
Na omáčku:
- 225 g džemu
- 2 ks klinčekov
- škorica
- trochu vody
Na dokončenie:
- kyslá smotana
- čerstvé ovocie
- mäta
- javorový sirup
- škorica

Postup:
1) Lievance pripravíme zmiešaním bezlepkovej zmesi, mlieka, vajca, cukru a kypriaceho prášku do hladkého hustejšieho cesta. Ihneď smažíme na troche oleja malé lievance. Z uvedeného množstva vyjde približne 8 lievancov.


2) Medzitým si pripravíme omáčku z džemu. Džem nalejeme do kastrólika, pridáme klinčeky, škoricu a trochu vody. Omáčku povaríme a necháme zhustiť. Lievance podávame preliate teplou omáčkou a ozdobené ovocím, škoricou a javorovým sirupom.


Lievance vyskúšajte aj s rôznymi druhmi džemov a náplní. V zimnom období vás zahreje kombinácia slivkového džemu, maku a mascarpone. Lahodné budú aj s niektorým z orieškových masiel. Pre inšpiráciu sa pozrite aj na recept na bezlepkové palacinky.
