Ak sa vám pri stánkoch s langošmi zbiehajú sliny, ale kvôli bezlepkovej diéte si ich nemôžete dopriať, nezúfajte. Tieto bezlepkové langoše si môžete vychutnať bez výčitiek. Cesto je krásne krehké, nadýchané a pritom 100 % bezlepkové. Pripravte si ich s klasickou kombináciou cesnaku, kečupu a syra, alebo ich vyskúšajte nasladko – napríklad s džemom či tvarohom.

Čo budete potrebovať:
- 500 g bezlepkovej múky (250 g zmesi Mantler, 250 g Jizerky)
- 1 lyžička cukru
- 120 g kyslej smotany (15 % tuku)
- 250 ml mlieka
- 25 g droždia
- 1 vajce
- 1 lyžička soli
- rastlinný olej na vyprážanie
Na dohotovenie: kečup, cesnak, syr

Postup:
- Najskôr si pripravíme kvások. Droždie izbovej teploty rozdrobíme, pridáme cukor, ktorý s ním vymiešame, a zalejeme asi 50 ml teplého mlieka. Dobre premiešame a necháme 10–15 minút na teplom mieste, aby kvások „vzišiel“.

- Do misy preosejeme oba druhy múky, pridáme kyslú smotanu, zvyšné mlieko, vajce, soľ a kvások. Zmes vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.


- Z odležaného cesta tvarujeme menšie placky, ktoré vyprážame vo väčšej vrstve oleja alebo vo fritéze dozlatista.

- Hotové langoše necháme odkvapkať na papierovej utierke a podávame ich potreté cesnakom, kečupom a posypané strúhaným syrom.

