Máte radi nadýchané sladké rolády? Potom vyskúšajte túto obmenu v machovej verzii. Krásnu sviežu farbu jej dodá špenát v ceste. Nemusíte sa však báť, že by roláda chutila po špenáte – dodá jej len jemne zelený jarný odtieň. Zároveň je krásne krémová vďaka lahodnej náplni.
Čo budete potrebovať:
- 6 vajec
- 120 g kryštálového cukru
- 1 sáčok vanilkového cukru
- 100 g čerstvého baby špenátu
- 60 ml oleja + trochu do špenátovej zmesi
- 120 g bezlepkovej zmesi na pečenie Bake a Cake
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- ½ lyžičky soli
Na plnku:
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 300 g mascarpone
- 150 g plnotučného tvarohu
- 100 g práškového cukru
- jahodový džem
- čerstvé ovocie (napr. maliny)

Postup:
1) Najskôr oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne, za stáleho šľahania, prisypávame oba druhy cukru. Špenát rozmixujeme spolu s olejom do hladka.


2) Žĺtky vyšľaháme s olejom do peny. Pridáme špenátovú zmes a postupne prisypávame preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou. Hotové cesto opatrne spojíme s vyšľahaným snehom a premiešame do nadýchanej konzistencie. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v predhriatej rúre pri 170 °C asi 10–15 minút (na teplovzduch).



3) Korpus opatrne preklopíme na utierku, odstránime papier na pečenie a ešte teplý ho zrolujeme do rolády. Necháme ho úplne vychladnúť.


4) Na krém vyšľaháme smotanu dotuha. V inej mise vymiešame mascarpone, tvaroh a práškový cukor, potom obe zmesi spojíme. Na vychladnutý plát natrieme krém a lyžičkou pridáme kúsky džemu. Roládu zviniete a necháte stuhnúť v chladničke aspoň dve hodiny, ideálne cez noc. Na hotovú roládu môžete nastriekať pusinky z krému a ozdobiť čerstvým ovocím.


Roládu môžete vyskúšať aj v klasickej verzii bez špenátu. Experimentujte aj s rôznymi druhmi džemov a čerstvým ovocím podľa chuti. Všetky suroviny na pečenie nájdete u nás na Celiakshope.
